Arengukava

 Visioonipunktide realiseerumine

Leian, et kõrgema tootlikuse visioonipunkt on suuresti realiseerunud e-residentsuse toel. E-residentsuse abil lubab Eesti teiste riikide kodanikel kasutada  avalikke ja erasektori e-teenuseid. See tähendab, et digi-id-kaardiga on e-residendil võimalik digitaalselt dokumente allkirjastada ja luua Eesti ettevõtte. Siiski ei anna see kodakondsust, elamisluba, maksuresidentsust ega Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba. Maandamaks turvariske küsitakse residendiks saada soovijalt taustainfot ja sõrmejälgede andmist.
Kokku on e-residente üle 80 000 174 riigist. Nad on loonud rohkem kui 16 500 ettevõtet ja 1700 uut töökohta. Otsene majanduslik tulu Eestile on 54 miljonit eurot. Eelmisel aastal tegid riigiasutused programmi tarbeks kulutusi 4,85 miljoni euro eest, tuludest saadi aga 19,7 miljonit. Eesti eeskujul on sarnaseid projekte käivitamas ka näiteks Leedu, Portugal, Ukraina ja isegi Dubai. Avalik sektor on andnud suure panuse tootlikuse kasvu, kuid teised sektorid rakendavad IKT lahendusi vähe.

Kõige vähem on realiseerunud kõrgema tööhõve visioonipunkt. Kuigi on juurde tekkinud kõrgema lisandväärtusega töökohti ja tehakse tasustavamat tööd, jääb oma ala spetsialistidest ning juhtide ja töötajate teadmistest puudu. Samuti pole kõikides asutustes ja ettevõtetes töökohad võrgustunud. Haridus ei ole endiselt personaliseeritud ega paindlik, kuid selle poole liigutakse.





Kasutatud allikad:
https://medium.com/digiriik/e-residentsus-v%C3%A4rav-eesti-unikaalsesse-turvalisse-ja-l%C3%A4bipaistvasse-e-riiki-f12eb8bf0e4c

https://e-resident.gov.ee/eesti/

https://www.eas.ee/wp-content/uploads/2019/01/IKT-raport.pdf

Comments

Popular posts from this blog

Nädal 6

Meedia

Nädal 5